Poplava lažnih knjig o gobarjenju, ki so smrtno nevarne

Matej Huš

9. sep 2023 ob 15:11:56

Medtem ko smo se že navadili, da na internetu ne smemo verjeti vsemu, so bile vsaj izdane in recenzirane knjige sprejete kot bolj avtoritativni priročniki. Umetna inteligenca kani spremeniti tudi to, je lepo prikazala poplava priročnikov o gobarjenju, ki so se znašli v spletnih knjigarnah Amazon in Barnes & Noble. Ti so namreč smrtno nevarni.

Na prvi pogled so knjige videti povsem legitimno, dasiravno imajo izumetničene naslove (na primer The Supreme Mushrooms Books Field Guide of the South-West). Napisali so jih avtorji, ki jih ne pozna nihče, preseneča pa njihova plodovitost. Posamezni avtorji so izdali več deset knjig v kratkem obdobju, nekateri tudi v več jezikih. Težava pa je, da so informacije v knjigah napačne. Opisi gob so pomanjkljivi in lahko povzročijo zamenjave in pomote, ki se končajo tudi tragično. Razlike med užitnimi in strupenimi gobami so lahko zelo majhne, posledice pa velike. Prav tako je v priročnikih nekaj nenavadnih nasvetov, denimo uporaba okusa in vonja za razlikovanje med gobami.

Strokovnjaki opozarjajo, da je objavljanje tovrstnih e-knjig neodgovorno in nevarno početja. Zanimivo pa je vprašanje, kdo jih je napisal. Analiza Originality.ai je pokazala, da jih je z veliko verjetnostjo sestavila umetna inteligenca oziroma veliki jezikovni model. To pojasnjuje njihov videz, ki je na prvi pogled strokoven, v resnici pa vsebujejo ogromno napak. Poleg tega v njih najdemo dolge prozne zapise, ki jih v priročnikih ne bi pričakovali (The sweet smell of freshly cooked mushrooms wafted through the air, bringing back fond memories of my mother).

Amazon je dejal, da je knjige odstranil, tako ko so ga obvestili o njihovi problematičnosti.