Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Matej Huš

31. mar 2015 ob 09:26:41

Dva izmed preiskovalcev primera Silk Road, ki se je končal februarja letos z obsodilno sodbo zoper ustanovitelja strani Rossa Ulbrichta, sta kradla in izsiljevala ter si s tem pridobila več sto tisoč dolarjev protipravne premoženjske koristi, razkriva sveža ovadba. Carl Force iz agencije za boj proti mamilom (DEA) si je z izsiljevanjem Ulbrichta pridobil vsaj 200.000 dolarjev, še približno toliko pa je ukradel iz zamrznjenega računa bitcoinske borze CoinMKT. Shaun Bridges iz Tajne službe je ukradel za 350.000 dolarjev bitcoinov z računov Silk Roada.

Zgodba se bere kot slaba kriminalka. Force je bil agent pri DEA z letno plačo 150.000 dolarjev, med aprilom 2013 in majem 2014 pa je na svoj račun prejel nepojasnjenih 757.000 dolarjev. Interna preiskava je pokazala, da si jih je prislužil z izsiljevanjem. Pri preiskavi Silk Roada se je na stran registriral z vzdevkom Nob in pod krinko preiskoval stran. Ulbrichtu je ponudil prodajo informacij o preiskavi, za kar mu je Ulbricht v več obrokih plačal 200.000 dolarjev v bitcoinih. Nadrejenim je Force dejal, da Ulbricht ni plačal ničesar, prejeto pa si je prisvojil. Prav tako si je na strani Silk Road ustvaril dodaten profil, za katerega oblasti niso vedele, in izsiljeval tudi preko njega. Vse prevare mu niso uspelo, saj je še s tretjim vzdevkom Ulbrichtu grozil, da bo razkril podrobnosti o umoru, ki ga je Ulbricht naročil. Ulbricht to pot ni nasedel (v resnici se umor ni zgodil, ker ga je Ulbricht naročal pri drugem agentu pod krinko, a tega ni vedel). Poleg tega je Force sodeloval pri preiskavi CoinMKT, kjer je imel dostop do podatkov o podjetju. Zamrznil je račun nekega uporabnika te borze in si z njega prenesel za 297.000 dolarjev bitcoinov, ki jih je skušal oprati prek panamskih računov.

Bridges je bil bolj neposreden in je kar sam kradel od Silk Roada. Izkoristil je aretacijo Curtisa Greena, enega izmed administratorjev na Silk Roadu, ki ga je policija prijela s kilogramom kokaina. Green je takoj začel sodelovati in preiskovalcem pokazal, kako se prijaviti na stran. Še isti dan je iz Silk Roada izginilo za 350.000 dolarjev bitcoinov. Ulbricht je "Nodu" (torej Forceu pod krinku) naslednji dan potožil, da sumi, da je tatvino zagrešil Green. V resnici je Bridges kradel z uporabo Greenovega računa.

Bridges in Force sta sedaj obtožena pranja denarja, tatvine vladne lastnine, prevare in korupcije (konflikta interesov). Ni še jasno, ali bo imela obtožnica kakšen učinek na sodbo proti Ulbrichtu. Jasno je, da je tožilstvo tedaj vedelo za dejanja preiskovalcev, a jih je prikrilo.