Indijci pristali na Mesecu

Jurij Kristan

24. avg 2023 ob 05:35:41

Indija je četrta država, ki je uspela nadzorovano pristati na Luni, po tem ko se je pristajalnik Vikram iz odprave Chandrayaan 3 v sredo popoldne po našem času uspešno spustil na njeno površje.

Neuspeh ruske sonde Luna-25, ki je pretekli konec tedna treščila na Mesečevo površje, je znova opomnil, da so takšni podvigi še vedno skrajno zahtevni. Indijci poznajo v tem oziru lastno grenkobo, saj so pred štirimi leti prav tako strmoglavili, in sicer z odpravo Chandrayaan 2. Takoj po neuspehu so se lotili razvoja misije Chandrayaan 3, ki je imela eno samo nalogo: napraviti vse, kar bi morala že dvojka. Raketa je poletela sredi julija, v začetku avgusta pa je sonda prvič obkrožila Luno. Za "dan D" je bil že lep čas izbran 23. avgust in v sredo se je pristajalnik Vikram naposled pričel spuščati proti površju. Šlo je za dobro premišljen in počasen spust, toda ravno premočni motorji so botrovali nesreči predhodnika, zato so opazovalci zadrževali dih, ko je Vikram na nekaj sto metrih močno upočasnil, da so avtomatizirani senzorji izbrali prostor, ki je bil kolikor toliko prazen, oziroma brez očitnih kamnitih ovir.

Nekaj po pol tretji popoldne po našem času je Vikram uspešno pristal na Luninem površju. V kontrolni sobi agencije ISRO so rajali od veselja in svet so obšle prve fotografije z Vikrama. Indija je postala četrta država z delujočo napravo na Mesecu in prva po 47 letih, ki ni Kitajska. Hkrati je Vikram pristal na 69 stopinjah geografske širine, kar je najbližje južnemu polu med vsemi dosedanjimi odpravami, toda obenem še ne dovolj, da bi dosegel predvidene zaplate ledu v trajni senci okoli pola. Trenutno je pristajalnik v procesu lansiranja majhnega roverja Pragyaana, ki bo naslednjih 12 dni pregledoval vzorce s tal, nakar ga bosta vzela Mesečeva tema in mraz. Čez nekaj dni pričakujemo še polet japonske lunarne odprave SLIM.