Indijcem se je pristanek na Luni očitno ponesrečil

Jurij Kristan

7. sep 2019 ob 09:39:21

Poskus Indije, da bi postala četrta država, ki je kontrolirano pristala na Mesecu, se je očitno ponesrečil, saj so s pristajalnikom Vikram v fazi spusta izgubili povezavo.

Julija je proti Mesecu poletela indijska misija Čandrajan 2. Sestavljajo jo istoimenska orbitalna sonda, pristajalnik Vikram ter rover Pragjan. Indijci so nameravali s tem projektom postati četrta država - za ZDA, Rusijo in Kitajsko - ki bi mehko spustila napravo na naš naravni satelit. Pri tem so si zadali težjo nalogo od prejšnjih pristankov, saj so cilj postavili v bližino južnega pola, da bi tako lažje proučili zaloge (zamrznjene) vode, ki se tam nahajajo in bodo ključen vir za prihodnje stalne človeške postojanke.

Toda pristanek je po doslej zbranih podatkih očitno spodletel. Spust je sprva potekal v redu - vse do višine 2,1 kilometra, ko so telemetrijski podatki podivjali, nakar so nadzorniki 330 metrov nad površjem izgubili stik s plovilom. Neuradne rekonstrukcije dogodka pravijo, da je bil pristajalnik v tej fazi natančnega zaviranja napačno obrnjen in je zato zašel s poti ter celo pridobival hitrost, kar najverjetneje pomeni, da se je z visoko brzino zaletel v površje. Kljub temu še vedno obstaja majhna teoretična možnost, da je preživel, dokler dejansko ne opazimo razbitin.

Treba je poudariti, da to ne pomeni totalne katastrofe za misijo Čandrajan 2. Orbiter, ki so ga v Lunino krožnico utirili 20. avgusta in bo predvidoma deloval vsaj eno leto, nosi mnogo več pomembnih raziskovalnih naprav kot pristajalnik, ki je bil v glavnem prestižni element in bi obratoval zgolj dva tedna. Čeprav grenak priokus ostaja, so Indijci s Čandrajanom 2 pokazali, da so sposobni z lastnim znanjem in za majhen denar - zgolj 126 milijonov evrov, kar je mnogo manj kot pri sorodnih projektih - spraviti plovilo do Lune, zato bodo brez dvoma poskusili znova.