Microsoftov 365 Copilot ne bo poceni

Matej Huš

18. jul 2023 ob 21:52:38

Microsoft je razkril cene za pisarniškega pomočnika 365 Copilot, ki so ga predstavili marca letos in prinaša umetno inteligenco v programe, ki jih poznamo kot del pisarniškega paketa Office. Asistent za Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Teams in podobne aplikacije naj bo omogočil hitrejše pisanje dokumentov, analiziranje in raznovrstno pomoč pri uporabi, a ne bo poceni. V nekaterih primerih bo celo podvojil ali potrojil stroške najema programske opreme.

Na voljo bo za poslovne uporabnike, ki jih bo stal 30 dolarjev na uporabnika. To lahko primerjamo s ceno Microsoft 365 Business Standard, ki stane 12,5 dolarja na uporabnika ali Premium, ki stane 22 dolarjev. Microsoft 365 E3 oziroma E5 staneta 36 ali 57 dolarjev. V vseh primerih bo dodatek za naročnino na 365 Copilot enak, torej 30 dolarjev na mesec.

Microsoft sorazmerno visoko ceno utemeljuje s stroški, ki jih ima s strežniki, ki poganjajo umetno inteligenco. Ta bo namreč tekla v oblaku in ne na lokalnih računalnikih, ki so v ta namen prešibki. Trenutno Copilota uporablja približno 600 podjetij, saj je še vedno v preizkusni, dasiravno polodprti fazi. V prihodnosti bomo dobili še Bing Chat Enterprise, ki bo za naročnike Microsoft 365 Business na voljo brez doplačila, za ostale pa za 5 dolarjev mesečno.