Evropska centralna banka začela projekt digitalni evro

Matej Huš

14. jul 2021 ob 21:18:53

Evropska centralna banka je sporočila, da začenja projekt digitalnega evra. V prvih 24 mesecih bo tekla raziskovalna faza, v kateri bodo identificirali ključne težave in izzive pri zasnovi in distribuciji digitalnega evra. Šele nato se bodo odločili, ali bodo digitalni evro tudi uvedli kot centralnobančno valuto, ki bo na voljo potrošnikom in podjetjem. Ob tem poudarjajo, da je digitalni evro dodatna oblika valute, ki ne bo zamenjala gotovine. Bo pa bolj podobna gotovini kot današnjemu knjižnemu denarju, saj bo predstavljala terjatev imetnika neposredno do centralne banke, s čimer bo varnejša od knjižnega denarja. Digitalni evro tudi ne bo zgolj bančni račun, ki bi ga imeli komitenti odprti pri centralni banki, ker slednja nima interesa poslovati s končnimi uporabniki. To pomeni, da bodo tudi komercialne banke obstale.

Evrosistem je pred devetimi meseci izdal zadnje poročilo o digitalnih valutah, v katerem je opisal možnost vzpostavitve digitalne valute. Digitalni evro, če bo vzpostavljen, bo moral zadoščati potrebam Evropejcem, kot so varnost, dostopnost in učinkovitost, hkrati pa bo dodaten način boja proti pranju denarja in financiranju terorizma. Vse to bodo preverili v prvi fazi projekta, ki jo bodo sestavljali fokusne skupine, delujoč koncept in prototip. Ob tem bi uvedba digitalnega evra terjala prilagoditev zakonodaje, zato bo ECB tesno sodelovala z Evropskim parlamentom in Komisijo.

Digitalno valuto so prvi uvedli Kitajci, kjer trenutno testiranje poteka že z več milijoni prebivalcev, trendu pa sledijo tudi nekatere druge države, denimo Japonska in Švedska.