Evropska komisija predlaga ogljične carine

Matej Huš

16. jul 2021 ob 14:34:45

Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi evropski proizvajalci niso brez pomislekov. Napoveduje se namreč znižanje števila brezplačnih kuponov za izpuste CO2, do katerih so posamezni proizvajalci upravičeni. V Bruslju namreč menijo, da bi hkratna uvedba ogljičnih carin za uvoz in podeljevanje brezplačnih kuponov za izpuste CO2 evropskim podjetjem predstavljala nepošteno konkurenco in kršitev pravil Svetovne trgovine organizacije. Po drugi strani bi uvedba ogljičnih carin lahko predstavljala prvi korak k rešitvi problema na svetovni ravni, kot je na primer univerzalni ogljični davek.