Apple bo omogočil domače popravilo naprav

Jurij Kristan

18. nov 2021 ob 08:37:49

Pri Applu bodo prihodnje leto pognali storitev Self Service Repair, skozi katero bo mogoče kupiti uradne rezervne dele za njihove telefone in računalnike in jih doma popravljati. To je bistven obrat od dosedanjega pristopa, kjer so bile Applove naprave znane kot močno zaprte in servisu neprijazne.

Proizvajalci potrošne elektronike običajno skušajo uporabnikom otežiti garažno popravljanje kupljenih naprav in jih namesto tega na bolj ali manj grobe načine usmerjajo proti uradnim servisnim službam. Prav zaradi tega so vzniknila aktivistična združenja popravljalcev in svetovalcev, kot je iFixit. Toda klima se počasi vendarle spreminja. Evropska unija je sredi uvajanja zakonodaje, s katero namerava utreti pot enostavnejšim popravilom bele tehnike in elektronike, premik v to smer pa je napovedal tudi ameriški predsednik Biden. Tako se podjetja, ki nekoč niso dovolila niti lastnoročne menjave baterije, vendarle mehčajo in pripravljajo na nove čase, ko bo treba kupcem pri popravilih tudi pomagati.

V Cupertinu so tako včeraj najavili storitev Self Service Repair, skozi katero bodo uporabnikom dostopni certificirani dodatni deli, delovna oprema in tehnična navodila za popravilo naprav z logotipom obgrizenega jabolka. Sprva bo šlo za iphone 12 in 13, pozneje tudi novejše prenosnike s čipi M1. Storitev bodo v začetku leta 2022 najprej pognali v ZDA, nato naj bi jo razširili po svetu. Prvi kompleti za popravilo se bodo osredotočali na menjave baterij, kameric in zaslonov, pozneje naj bi omogočili tudi zahtevneje posege. Orodja naj bi bila sicer podobna tistim, s katerimi rokujejo v trgovinskih oddelkih za pomoč uporabnikom Genius Bar. In kar je najpomembnejše: pravilno izvedeno garažno popravilo ne bo uničilo garancije - s poudarkom na "pravilno".

IFixit in druga združenja so potezo že pozdravila, toda opozoriti gre, da Apple seveda tega ne počne iz čiste dobrosrčnosti, temveč zato, da bi ohranil nadzor nad razvijajočo se dejavnostjo domačega popravila. Enega ključnih podatkov - cene sestavnih delov in orodij - namreč še vedno niso razkrili in bo verjetno takšna, da se bodo popravil dejansko lotevali samo zanesenjaki, medtem ko bodo večino uporabnikov še vedno potiskali proti servisnim službam. Prav tako še ne vemo, ali bo podjetje zaradi tega naprave že spočetka tudi drugače oblikovalo, z mislijo na lažje popravilo.