Apple bo tudi v Evropi ponujal rezervne dele in orodja za popravila

Matej Huš

6. dec 2022 ob 19:50:01

Apple je lani najavil storitev Self Service Repair, ki omogoča posameznikom nakup uradnih rezervnih delov, orodij in navodil za popravilo nekaterih iphonov in macbookov. Sprva je bila omejena na ZDA, sedaj pa se širi tudi na Staro celino. Za zdaj je bodo deležni kupci v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Poljski, Španiji, Švedski in Veliki Britaniji.

Trenutno podpira pametna telefona iPhone 12 in iPhone 13 ter prenosnike MacBook Air in Pro (ne vseh). Na voljo so različni rezervni deli, pa tudi navodila za izvedbo popravil in seveda potrebna orodja. Ta lahko kupimo ali pa za 50 dolarjev najamemo za enkratno popravilo. To vključuje dostop do vseh orodij v vrednosti dobrega tisočaka in poštnino v obe smeri. Apple zagotavlja, da so to enaka orodja, kot jih uporabljajo tudi na uradnih servisih.

Storitev se je v ZDA precej dobro obnesla, odkar so jo zagnali aprila, zato so jo avgusta razširili še na prenosnike. Za Apple je računica preprosta, saj je prodaja kompletov za popravila cenejša od vzdrževanja celotnega pogona serviserjev, ki to počno. Za uporabnike, ki si želijo sami pogledati v notranjost naprav, pa finančni prihranek niti ni odločilnega pomena.