Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Matej Huš

12. jun 2024 ob 07:49:58

Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri.

Začnimo z novim operacijskim sistemom iOS 18, ki bo po novem podpiral tudi slovenščino, o čemer smo že pisali. Poleg tega prinaša še številne druge novosti, denimo prilagoditev domačega zaslona (postavitev aplikacij, spremembe barv, osvetlitve) in nov videz nadzornega središča. Po novem bo možno tudi pošiljati sporočila prek satelitov, elektronsko pošto bo možno filtrirati po kategorijah. Stikom bomo lahko odslej pošiljali denar, posamezne aplikacije pa bo možno zakleniti, tako da bo za njihovo uporabo treba ponovno potrditi identiteto uporabnika. Številne spremembe bodo doletele tudi iPadOS 18 med njimi na primer aplikacija računalo (da, iPad je nima!).

Pomembne novosti se obetajo na področju umetne inteligence. Siri bo dobila dostop do OpenAI-jevega ChatGPT, ki bo za končne uporabnike brezplačen. Siri bo uporabnika vprašala, ali želi pomoč ChatGPT, kar bo vgrajeno v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia. Hkrati bo imela možnost preveriti, ali si ChatGPT izmišljuje. Morda se v prihodnosti pridruži še Googlov Gemini, a za zdaj je prvi partner OpenAI. Hkrati bo imela Siri vgrajeno tudi Apple Intelligence, ki bo na primer popravljala vpisane stavke, odgovarjala na vprašanja in imela dostop do več aplikacij hkrati. Tudi zunanje aplikacije bodo lahko dobile dostop do Siri. Seveda vsi nestrpno pričakujemo preizkus Apple Intelligence, ki bo na primer ustvarjala slike, pomagala pri načrtovanju, pošiljala opomnike in iskala po napravi.

Še ena zelo pomembna novost je VisionOS 2, s katero želi Apple rešiti Vision Pro, ki ni naletel na najboljši sprejem pri kupcih. Vision Pro med drugim prihaja v Francijo in Nemčijo 12. julija. Novi operacijski sistem bo pretvarjala običajne slike v takšne, ki so primerne za Vision Pro, dodal nove geste za upravljanje, podpiral ultraširoke zaslone in dodal način za potovanje (Travel Mode).