Twitterjevi prihodki decembra strmoglavili

Matej Huš

7. mar 2023 ob 18:57:22

Odkar je Twitter v večinski lasti Elona Muska, podjetje ne objavlja več javno svojih poslovnih izidov. A po neuradnih podatkih, ki jih je izbrskal The Wall Street Journal, so prihodki lanskega decembra strmo padli. Po Muskovem prevzem podjetja so številni veliki oglaševalci prenehali sodelovati s platformo, ker jih je skrbelo, kakšne vsebine so bodo zaradi novih pravil moderiranja tam pojavljale. Prihodki so bili lanskega decembra 40 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leto pred tem.

Čeprav je bil Twitter decembra 2021 še v javni kotaciji, ni objavil poslovnih izidov za posamezni mesec. V celotnem zadnjem kvartalu tistega leta pa je podjetje ustvarilo 1,57 milijarde dolarjev prihodkov in 182 milijonov dolarjev dobička. Celotno leto 2021 je sicer Twitter sklenil z 221 milijoni dolarjev izgube. V zadnjih desetih letih je Twitter le dvakrat posloval z dobičkom, nazadnje leta 2019.

Izgubo Twitterja je Musk začel izpostavljati že takoj po prevzemu, med drugim z znamenito izjavo, da podjetje izgublja štiri milijone dolarjev na dan. Temu je sledilo množično odpuščanje in korenita reorganizacija, ki je povsem spremenila ozračje v podjetju. Musk trdi, da je podjetje rešil pred bankrotom. Pred prevzemom je imel več kot 8000 zaposlenih, sedaj okoli 2000. A hkrati je Twitter obremenil s 13 milijardami dolga za prevzem, ki ga podjetje odplačuje 1,5 milijarde dolarjev letno. Banke običajno tovrstne kredite odprodajo naprej, a Twitterjevega ni želel kupiti nihče.