Twitter odstopil od evropskega kodeksa za boj proti dezinformacijam

Matej Huš

28. maj 2023 ob 11:29:32

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v petek sporočil (ironično, prek Twitterja), da je Twitter odstopil od Kodeksa ravnanja na področju dezinformacij. Gre za prostovoljni sporazum v Evropski uniji, ki povezuje vse večje digitalne platforme za deljenje vsebin. Ob tem je dodal, da bo moral Twitter v prihodnosti vseeno spoštovati evropska pravila na tem področju, ker bodo prostovoljni akt nadgradili v pravno obvezujoč dokument. Digital Services Act že določa, da morajo platforme storiti več in se aktivno boriti proti širjenju dezinformacij. Uporabljati se bo začel 25. avgusta.

Kodeks ravnanja je bil sprejet leta 2018, veljati pa je začel lanskega junija. Ima tri ducate podpisnikov, med katerimi so tudi Google, Facebook (Meta), Twitter, Microsoft in celo TikTok. Drugi partnerji v kodeksu so organizacije, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, oglaševalci in civilnodružbene organizacije. Kodeks želi povečati transparentnost, omejiti uporabo botov in lažnih računov za širjenje neresnic ter kovanje dobička z dezinformacijami. Podpisniki se odločijo, katere ukrepe bodo v ta namen uvedli.

Twitter medtem plove v drugo smer. Elon Musk, sedanji lastnik in direktor podjetja, pravi, da je na platformi bistveno manj dezinformacij kot oktobra, ko je prevzel podjetje. A po drugi strani je oddelek, ki se je v podjetju spopadal z organiziranimi kampanjami širjenja neresnic, razpadel, ker so zaposleni bodisi odšli bodisi jih je Musk odpustil.

Morda pa bi morali odločevalci začeti pri sebi in prenehati uporabljati družbena omrežja ...