Kitajska želi 11 kilometrov pod površje

Matej Huš

1. jun 2023 ob 21:21:33

Pred dobrimi tremi desetletji so Rusi končali vrtanje na polotoku Kola, kjer so prodrli najgloblje pod zemljo. Supergloboka vrtina je merila 12 kilometrov. V 90. letih se je vrtanje zaradi pomanjkanja sredstev ustavilo in danes ima luknja neslavno zavarjeni pokrov, ki ne razkriva globine pod seboj. Sedaj bodo Kitajci poizkusili prevzeti štafeto.

V severnozahodni kitajski provinci Šindžjang so ta teden začeli vrtati. V puščavi Taklimakan želijo doseči globino vsaj 11,1 kilometra, s čimer bi se močno približali ruskemu rekordu. S tem bodo prodrli skozi 10 zgodovinskih plasti, a še vedno ostali krepko v skorji. Ta pod kontinenti v povprečju meri 30 kilometrov, med tem ko je pod oceani tanjša, tudi samo nekaj kilometrov.

Kitajska se želi na vse načine dokazati kot svetovna in tudi znanstvena velesila. Spomnimo, da je ta teden Kitajska poslala v vesolje tudi prvega civilista. Predsednik Ši Džinping je že leta 2021 dejal, da bodo okrepili raziskave sestave Zemlje, kar vključuje tudi vrtanja. Območje, kjer bodo to počeli, je tudi bogato z nafto. Kitajska je sicer že sedaj rudarska velesila, ki koplje vse od premoga do redkih zemelj, kjer je vodilni svetovni proizvajalec.