Na Kitajskem še strožje omejitve videoiger

Matej Huš

2. sep 2018 ob 12:19:38

Kitajske oblasti so predstavile nove ukrepe, s katerimi želijo omejiti izdajo in prodajo novih videoiger v državi ter omejiti čas, ki ga ljudje prebijejo v internetnih igrah. Gre za košarico ukrepov, s katerimi se Kitajska bori proti težavam s prekomernim igranjem videoiger mladostnikov, ki jih imajo v ZDA in na Japonskem. Po izjavi kitajskega ministrstva za izobraževanje, da so zaskrbljeni tudi zaradi vplivov igranja videoiger na vid mladostnikov, so delnice Tencenta izgubile več kot pet odstotkov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je že v začetku tedna dejal, da država potrebuje ukrepe, ki bodo zavarovali vid kitajskih otrok. Na Kitajskem je namreč kratkovidnost čedalje bolj razširjena, kar predstavlja velik problem tudi za prihodnost države in gospodarstva, je dodal, zato morajo uvesti ukrepe na vseh področjih življenja, da trend zajezijo. Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da je na Kitajskem več kot 500 milijonov ljudi s prizadetim vidom, kar je tedaj predstavljalo skoraj 40 odstotkov prebivalstva. Od teh jih je bilo 90 odstotkov kratkovidnih. Resnici na ljubo to ni bistveno drugače kakor na Zahodu.

Na Kitajskem mora država odobriti izdajo novih videoiger, kar je eden izmed mehanizmov za njihovo uravnavanje. Oblasti že od letošnjega marca niso odobrile nobenih novih iger, zaradi česar so založniki že dlje časa zaskrbljeni. Najnovejše izjave kažejo, da se bo trend še krepil. Ministrstvo za izobraževanje načrtuje omejitve števila iger, ki so dostopne na spletu, izdajanja novih iger, uvedbe starostnih omejitev ter zmanjšanje časa, ki ga mladi lahko preživijo ob igranju videoiger. Podrobnosti še niso znane, prav tako niso razkrili časovnice ukrepov.