Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

Dare Hriberšek

28. okt 2019 ob 16:42:47

Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej ni bil tako naklonjen kriptovalutam; država je leta 2018 prepovedala domače in tuje trgovalne platforme in tudi zbiranje denarja s pomočjo javnih prodaj žetonov oz. ICO (Initial coin offering).