Kitajska blokirala cel kup besed

Matej Huš

28. feb 2018 ob 20:04:46

Kitajski predsednik Ši Džinping je ta teden začel postopek, s katerim si želi zacementirati oblast na Kitajskem. K temu pa sodi tudi zaostrena cenzura na internetu, kjer so šli Kitajci v svoji vnemi celo tako daleč, da so nekaj časa na iskalniku Sina Weibo blokirali celo iskanje po črki N.

Ši Džinping je dosegel, da je centralni komite kitajske komunistične partije ta teden predlagal, da se iz ustave črta omejitev dveh zaporednih mandatov za predsednika in podpredsednika. Predsednik je svoj prvi petletni mandat začel leta 2013 in kmalu pričel s politiko trde roke do aktivistov, disidentov in konkurentov. Ko je v nedeljo odjeknila novica, da se pripravlja odprava omejitve števila mandatov predsednika, so bili nasprotniki na internetu zelo glasni. Cenzorji so hitro ukrepali in močno zaostrili cenzuro kitajskega dela interneta.

Seznam cenzuriranih oziroma blokiranih iskalnih terminov na iskalniku Sina Weibo se je hitro razširil. Cenzurirani so politični termini, denimo kult osebnosti, nesposoben voditelj, literarna dela (Živalska farma), medvedek Pu (ker se Kitajci tako naročujejo iz predsednika) in nekaj časa celo latinična črka N. Razlog za slednjo je termin n predsedniških mandatov, ki v kitajščini uporablja latinični zapis n. Ker je kitajščina jezik s številnimi homonimi, so blokirali tudi frazo vkrcati se na letalo, ker se izgovori enako kot povzpeti na prestol. Zanimive prepovedane fraze so še 1984, nesmrtnost, suženjstvo, brezsramnost, emigracija in Krasni novi svet. Celoten seznam je dolg in se sproti spreminja.