Bing Chat na voljo vsakomur

Jurij Kristan

4. maj 2023 ob 21:52:07

Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je s tehničnega stališča pomembna omemba neke sorte multimodalnosti, torej algoritmov, zgrajenih na kombiniranih tekstovnih in grafičnih podatkih, čeprav v tem hipu še ni jasno, kakšna bo implementacija.

Veliko obsežnejša naj bi bila kmalu tudi zgodovina pogovorov, ki bo obenem omogočala kompaktno iskanje, kar je zanimivo predvsem z vidika, da je ravno to na začetku botu delalo največje težave, saj ga je redno pahnilo v bizarno haluciniranje. In nazadnje, v nameri Bing Chat preobraziti v veliko platformo bodo v Redmondu kmalu omogočili izdelavo zunanjih vtičnikov za spajanje z drugimi storitvami; na štartu sta denimo omenjena Wolfram Alpha in OpenTable. Da se pri Microsoftu ne ozirajo kaj dosti na pozive po upočasnitvi razvoja, je razumljivo, če upoštevamo njihovo trditev, da naj bi sleherni odstotek trga iskalnikov, ki ga odškrnejo Googlu, prinesel 2 dodatni milijardi dolarjev. Predvsem pa gotovo ne bodo po več desetletjih životarjenja Binga na drugem mestu iz rok mirno izpustili priložnosti, da Googlovemu iskalniku prisolijo kako zaušnico.