Bing dobil tudi generator slik

Matej Huš

25. mar 2023 ob 14:45:40

Microsoft je svoj Bing, ki je minuli teden dobil jezikovni model, nadgradil tudi z vmesnikom za ustvarjanje slik. Bing Image Creator deluje podobno kot DALL-E, saj ga tudi poganja nadgrajena verzija DALL-E, ki jo je razvil OpenAI. Microsoft je bil v omejeno podjetje vložil deset milijard dolarjev, zato sodelovanje ni presenetljivo.

Bing Image Creator je na voljo za uporabnike, ki so se vpisali v čakalno vrsto za Bing Chat in imajo že aktivirano storitev. Ti lahko slike ustvarjajo neposredno v pogovoru, in sicer v kreativnem načinu. Zadostuje, da Bingu povedo, da želijo imeti sliko (draw an image, create a photo), pa jo bo ta ustvaril in umestil v pogovor. Poleg tega pa ga lahko drugi uporabniki preizkusijo v brskalniku Microsoft Edge ali na naslovu bing.com/create. Deluje enako kot ostali generativni modeli, tj. z vpisom ključnih besed (prompt), iz katerih model ustvari sliko. Te so bolj ali manj realistične, še vedno pa trpijo za halucinacijami (poglejte primer slovenske zastave).

Poleg novega ustvarjalnika slik je Microsoft vsem uporabnikom ponudil še Stories in Knowledge Cards 2.0. Stories je bolj interaktiven način iskanja, ki vrača rezultate v obliki vsebine (kratkih besedil), slik in videoposnetkov. Knowledge Cards 2.0 pa uporablja generativno umetno inteligenco, ki vključuje grafe, diagrame in ostale vizualne vsebine.