Bing zabeležil porast uporabnikov

Jurij Kristan

11. mar 2023 ob 21:34:12

Pri Microsoftu so na kratko popisali prvi mesec od začetka javnega testiranja z GPTjem podprtega iskalnika Bing. Platforma je zavoljo povečane pozornosti prvič dosegla 100 milijonov dnevnih uporabnikov.

Med spletnimi iskalniki je Googlov na Zahodu že nekako od prazgodovine v premočnem vodstvu, kjer se njegov tržni delež v Evropi in ZDA stalno giblje okoli 90 odstotkov. Microsoftov Bing je sicer na drugem mestu, toda prislovičnih okoli 5 procentov Redmondu gotovo nikdar ni bilo v ponos. Zato so v Microsoftu ob hitrem razvoju velikih jezikovnih modelov zavihali rokave in prihodnost svojega iskalnika stavili na sprego z algoritmom ChatGPT. Polodprto preizkusno različico smo ugledali v začetku februarja in čeprav ima pričakovane poporodne probleme, storitev v splošnem ni povzročila prevelikih afer, oziroma jo inženirji zaenkrat uspevajo dostojno postopoma nadgrajevati, kar je bil tudi prvotni načrt. Povečana pozornost javnosti ima stvaren rezultat: število dnevnih uporabnikov celotnega Binga se je povečalo za približno tretjino. Tudi v Redmondu priznavajo, da je to še vedno kanec premalo za dvomestni tržni delež, a so veseli, da so vsaj zopet v igri.

Na prve nerodnosti, ko je Bingov chatbot doživljal bizarne "čustvene" izlive, so najprej odgovorili z drastično omejitvijo njegove umetniške svobode, ki pa so jo začeli v začetku tega meseca zopet postopno rahljati. Tako lahko sedaj uporabniki izbiramo med tremi osebnostmi pogovornega bota; Precise je zelo previdna in se osredotoča na jedrnato podajanje dejstev; Creative ima več svobode, da odjadra v neslutene smeri; Balanced pa je podobna kot Precise, a bolj gostobesedna. Inženirji tako zelo hitro uporabljajo izkušnje s testiranja, gotovo pa jim bo prav prišel tudi širši OpenAIjev ekosistem. Pred dnevi se mu je denimo priključil iskalnik DuckDuckGo, tehnologijo pa bodo v chatbotu Clydu čez kak teden pričeli preizkušati tudi pri Discordu.