Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Matej Huš

18. apr 2023 ob 20:34:40

Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod za to. Google je prvikrat v zgodovini dobil spodobnega konkurenta, kar je podjetje preplašilo. Ni pa gotovo, da je Microsoft pripravljen seči v žep tako globoko kakor Google. A tega Google ne ve.

Davnega leta 2010 so nekateri modeli Samsung Galaxy S II sicer že uporabljali Bing kot privzeti iskalnik. Tedaj je Bing šele ugledal luč sveta, zato se je želel tudi tako bolje umestiti v svetu. Žal mu to ni najbolje uspelo, ker storitev preprosto ni bila dovolj dobra. Sedaj je morda drugače.