Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

Jurij Kristan

20. apr 2023 ob 00:11:40

V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče grafičnih kartic in procesorjev, kar je sicer nekam hecna trditv, ker se Asici že dlje časa uporabljajo predvsem na rudarjenje bitcoina, grafične kartice pa za tiste kriptovalute, kjer namenska vezja nimajo bistvene prednosti, kot je bil na primer Ethereum pred prehodom na način proof-of-stake.

Kakorkoli - velikan je nad projektom očitno obupal, saj je v začetku aprila sprožil zaključek (end-of-life) proizvodnje čipov Blockscale 1000; stranke jih lahko naročijo še do 20. oktobra, zadnji pa bodo odposlani aprila prihodnje leto. In kar je najpomembneje, o morebitnih naslednikih ni ne duha ne sluha, čeprav v podjetju pravijo, da bodo "področje še opazovali". Kot prvo takšen ukrep dosti pove o aktualni krizi področja kriptovalut, ki se po lanskem padcu nikakor ne uspe pobrati, tudi spričo množice afer. Hkrati Intel v zadnjem času, po prihodu Pata Gelsingerja na čelo podjetja, opazno konsolidira projekte in zmogljivosti, pri čemer so očitno preračunali, da se Asici za kriptovalute ne splačajo. Zanimiva opazka je, da se skupaj z blockscali očitno poslavlja tudi oddelek AXG (Accelerated Computing Group), ki je čipe razvil in čigar šef, Raja Koduri, je podjetje odmevno zapustil pred mesecem dni.