Švedska: zavoljo podnebja je treba rudarjenje bitcoina prepovedati

Matej Huš

26. nov 2021 ob 07:03:37

Generalna direktorja švedske Agencije za zaščito okolja in Agencije za trg vrednostnih papirjev sta v skupni izjavi pozvala k prepovedi rudarjenja na računski moči temelječih kriptovalut, kot je bitcoin. Ker se pri tem metodah porabi veliko električne energije, katere proizvodnja je še vedno povezana z izpusti ogljikovega dioksida, je to početje v nasprotju z podnebnimi zavezami. Na Švedskem imajo tako kot v vsej Skandinaviji na voljo veliko obnovljive energije, zato so v zadnjih letih postali magnet za rudarjenje kriptovalut. A agenciji opozarjata, da bo ta potrebna za zeleni prehod ostalih ključnih storitev, zato rudarjenje ogroža zaveze iz pariškega sporazuma. Zato predlagata, da bi rudarjenje na Švedskem prepovedali.

Dodajajo, da je družbena korist rudarjenja kriptovalut vprašljiva. Švedski regulator finančnih trgov šteje kriptovalute kot problematične, ker prinaša velikanska tveganja za imetnike in ker se često uporabljajo v nezakonitih poslih. Nedavne ocene cambriške univerze kažejo, da na svetu za rudarjenje kriptovalut porabi toliko energije, kot jo potrebuje celotna Švedska. Temu ustreza 120 milijonov ton emisij CO2. Globalne emisije (za vse potrebe civilizacije) znašajo okrog 36 milijard ton CO2. Ko cena kriptovalut raste, se povečuje tudi privlačnost za rudarje. To poviša zahtevnost problema, zato poraba električne energije poskoči, čemur smo priče tudi sedaj.

Nazadnje je kriptovalute močno regulirala Kitajska, ki je bitcoin kratko malo prepovedala. Zaradi so se rudarji ustalili v sosednjih deželah in tudi na severu Evrope. Trenutno na Švedskem za rudarjenje porabijo 1 TWh električne energije letno (ekvivalent 200.000 gospodinjstev), potem ko se je letos poraba zvišala za nekajkrat. Zato predlagajo, da EU prepove rudarjenje kriptovalut, Švedska reagira še ostreje, podjetjem iz te branže pa se onemogoči pridobitev naziva trajnostna.