Razprodaja kriptovalut

Matej Huš

13. maj 2022 ob 14:08:37

Na trgu kriptovalut se je razpoloženje prevesilo v medvedjo smer, ko so kriptovalute padle na najnižje ravni po letu 2020 in so že več kot 50 odstotkov pod vrhovi izpred pol leta. Včeraj je bitcoin dosegel minimum pri približno 26.200 dolarjih, potem ko je bil novembra vreden več kot 65.000 dolarjev. Ether se je spustil pod 2000 dolarjev. S tržne kapitalizacije kriptovalut je v enem samem dnevu odpihnilo več kot 200 milijard dolarjev.

Da je trg resnično nervozen, najlepše priča cena stabilne kriptovalute terraUSD, ki je načeloma vezana na ameriški dolar, zato je od vzpostavitve z minimalnimi fluktuacijami držala vrednost enega dolarja. Ko se je v sredo terraUSD razletel na manj kot 0,7 dolarja in do danes padel pod 0,17 dolarja, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe. Celo tether, zlati standard med stabilnimi kriptovalutami, je včeraj za kratek čas padel pod 0,95 dolarja, a se je kasneje pobral nazaj na en dolar. Izkazalo se je, da so tudi stabilni kovanci lahko žrtve enakih procesov kot klasični bančni sistem. V tem primeru je prišlo do navala na kriptovaluto na podoben način kot naval na banko (bank run), kar je potopilo vrednost terraUSD. Ustanovitelj Do Kwon sicer trdi, da je v rešitev projekta vložil veliko denarja in da bo kriptovaluta nazaj.

Stabilne kriptovalute so vezni člen med kriptosvetom in klasičnimi valutami. Vzdržujejo vrednost realnih valut, ki jih še vedno uporabljamo za plačilo vsakdanjih obveznosti, a nudijo prednosti kriptosveta, kot je digitalno potrjevanje transakcij ipd. Zato predstavljajo hrbtenico sistema in neke vrste rezervne valute. Kako zagotavljajo navezavo na klasične valute, je odvisno od kriptovalute. TerraUSD izkorišča zapletene algoritme in sestrsko kriptovaluto Luna, tether pa ima dolarske rezerve.

Da krvavijo nestabilne kriptovalute, pa ni nič neobičajnega. Zaradi čedalje večje popularnosti, saj ima kriptovalute na primer že 16 odstotkov Američanov, pa se posledice razlivajo širše. Odvisno je seveda, kdaj jih je kdo kupoval. Kdor je to počel pred letom 2020, ima še vedno lahko visoke dobičke, če ni vmes nespametno prodajal. Slabše so jo odnesli investitorji na zadnjih vrhuncih, ki so globoko v rdečem. Razlogov za padec je več, povezano pa so s padci delniških trgov, negotovostjo v svetovnem gospodarstvu, kitajskih težavah s covidom in vojno v Ukrajini. Vlagatelji iščejo varnost in če smo nekdaj verjeli, da so kriptovalute varno zatočišče, nekakšno digitalno zlato, se je to izkazalo za mit. Ko gori, gori vse.