Twitter šele po treh mesecih opazil pobeglo izvorno kodo

Matej Huš

27. mar 2023 ob 23:16:41

Uporabnik Githuba z vzdevkom FreeSpeechEnthusiast se je strani pridružil 3. januarja letos in že isti dan nanj priobčil kodo, ki je na spletu neopazno ždela do minulega tedna. V petek pa je Twitter na Github postal zahtevek za umik vsebine po DMCA (Digital Millennium Copyright Act), češ da krši avtorske pravice. Hkrati je zahteval vse identifikacijske podatke o uporabniku, vključno z naslovom IP, zgodovino rabe in kakršnimikoli kontaktnimi podatki. Objavljena je bila namreč izvorna koda, ki poganja del Twitterja.

Vsak tako trdi Twitter, čemur ustrezajo tudi ostali indici. Ime FreeSpeechEnthusiast je neprikrito norčevanje iz Muskovih zaobljub, da je absolutist svobode govore. Kaže, da je uporabnik eden izmed več kot 5000 nekdanjih zaposlenih, ki jih je Musk odpustil kmalu po prevzemu podjetja. Večina izmed njih sicer ni imela dostopa do izvorne kode, kar lahko precej zoži lov na krivca. Ob tem omenimo, da je sicer Musk pred dvema tednoma govoril, da bo odprl kodo, ki izbira predloge in priporočila za ogled čivkov (časovnica Recommended). A pri tem seveda ni imel v mislih objave kode ostalih orodij.

Github je kodo po prejemu zahtevka DMCA umaknil, podatkov o uporabniku pa ni razkril. Twitter je zato sodišče zaprosil za izdajo odredbe, s katero bi dobil te podatke. Z njo zahteva ime, naslov, telefonsko številko, elektronski naslov, podatke o družbenih omrežjih in naslove IP. Prav tako želi vse druge podatke, ki bi lahko vodili do odkritja identitete posameznika.

Twitter ima sicer resnejše težave, med katerimi je izguba akutni problem. Elon Musk ocenjuje, da je Twitter, za katerega je odštel 44 milijard dolarjev, vreden le še okoli 20 milijard dolarjev. Dodaja, da sicer vidi pot do končne vrednosti 250 milijard dolarjev, ki pa bo naporna. Ni pa še jasno, ali mu bo tja uspelo, saj po drugi strani opozarja, da bi lahko Twitterju že prihodnji mesec zmanjkalo denarja.