Twitter odprl del izvorne kode

Matej Huš

1. apr 2023 ob 16:31:39

Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo, kakor od ostalih. V povprečjih je obojih približno polovica. Pri čivkih izven našega kroga Twitter preveri, s kom interagirajo ljudje, ki jim sledimo, ter kaj je všeč ljudem, ki imajo podobne želje kot mi. Tako naberejo okoli 1500 kandidatov, ki jih potem rangirajo z nevronsko mrežo, ki ima 48 milijonov parametrov. Na koncu s filtri obdelajo seznam prikazanih čivkov. Pri tem pazijo, da jih ni preveč od iste osebe, da so raznoliki, da niso od blokiranih uporabnikov itd. Algoritem jim premeša še vrstni red in pošlje uporabniku.