Musk bo danes razpolovil število zaposlenih v Twitterju

Matej Huš

4. nov 2022 ob 12:39:38

Elon Musk, novi lastnik Twitterja in po razpustitvi upravnega odbora edini vodja podjetja, bo močno skrčil število zaposlenih. Po poročanju Bloomberga se bo odpuščanje začelo danes, zaposlitev pa bo izgubila približno polovica zaposlenih. Prvi korak po 44 milijard dolarjev težkem prevzemu bo torej odslovitev 3700 zaposlenih. To seveda ne pomeni, da bodo od danes ostali brez plače, saj tudi v ZDA veljajo odpovedni roki in odpravnine, bodo pa že danes obveščeni o svoji prihodnosti.

Hkrati bo Musk odpravil politiko dela od doma oziroma od koderkoli. Od zaposlenih pričakuje, da so večinoma v pisarnah. V Twitter je Musk pripeljal tudi nekaj zaposlenih iz svojih preostalih podjetij, kot sta Tesla in SpaceX. Musk je Twitter kupil v neprimernem trenutku, saj je zanj ponudil 44 milijard dolarjev tik, preden so trgi začeli izgubljati. Danes so tehnološke delnice tudi do tretjino cenejše kot so bile ob najavi prevzema. Tudi zaradi tega je Musk poizkušal odpovedati prevzem pod pretvezo, da je Twitter zavajal s podatkom o neavtentičnih uporabniških računih (bots), a ga je Twitter potem tožil.

Musk si na vse načine prizadeva povečati dobičkonosnost podjetja, zato je napovedal tudi zaračunavanje modre kljukice, ki označuje preverjene račune vplivnežev. Po različnih scenarij na začetku se je sedaj odločil, da bo stala osem dolarjev. Ni še jasno, kdaj bo sprememba začela veljati, omenja pa se že ponedeljek.