Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Matej Huš

25. mar 2023 ob 20:21:49

Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka dobičkonosnost. Njegovi dizajni se uporabljajo v čipih po vsem svetu, ki proizvajalcem letno prinesejo milijarde dolarjev. ARM zato kuje nov poslovni model, s katerim bi bistveno povišali licenčnine. Po novem predlogu licenc ne bi plačevali več proizvajalci čipov, temveč proizvajalci končnih naprav, torej pametnih telefonov, v odstotku od končne cene. Tam se skriva največ dodane vrednosti, zato bi na tak način iztržili nekajkrat več. V praksi to pomeni, da ARM ne bi zaračunaval Qualcommu, temveč na primer Motoroli. Z nekaterimi drugimi podjetji ima ARM zapletenejše dogovore. Apple na primer najema zgolj arhitekturo in ne dizajna, Samsung pa nastopa v dvojni vlogi - kot proizvajalec čipov in kot proizvajalec telefonov.

Za zdaj se ARM pogaja s podjetji, med katerimi so na primer MediaTek, Unisoc, Qualcomm, Xiaomi in Oppo. Nov model licenciranja želijo uvesti že leta 2024, potem pa bi podjetja nanj prehajala postopoma, ko bi se iztekale obstoječe pogodbe. Prav zaradi nepreglednih pogodb in odsotnosti konkurence je težko oceniti, koliko je ARM vreden - ocene se gibljejo od 30 do 70 milijard dolarjev.

Čeprav želi ARM v praksi več denarja za isto storitev in izdelek, zamisel ni edinstvena. Številni lastniki patentov, denimo Qualcomm ali Nokia, že sedaj zaračunavajo končnemu proizvajalcu v odstotku od cene izdelka. Qualcommov čip stane 40 dolarjev, MediaTekov 17 dolarjev in Unisocov šest dolarjev. ARM od tega dobi 1-2 odstotka. Povprečna cena telefona pa je lani znašala 355 dolarjev, zato bi že z nižjim odmernim odstotkom ARM dobil precej več.