ARM odvzel Qualcommovo licenco

Matej Huš

23. okt 2024 ob 21:33:55

ARM je dolgoletnega partnerja Qualcomm obvestil, da mu s 60-dnevnim odpovednim rokom preklicuje licenco za dizajn lastnih čipov na arhitekturi ARM. Gre za običajni pogodbeni odpovedni rok, ki ga vsebujejo ARM-jeve pogodbe. ARM trdi, da je Qualcomm leta 2022 močno kršil pogodbo, potem ko sta bili podjetji dolgo vrsto let tesna partnerja, ki sta obvladovala trg pametnih telefonov.

Stranke imajo več možnosti. Od ARM-ja lahko odkupijo celotne dizajne ali pa licenco za razvoj lastnih procesorjev na arhitekturi ARM. Qualcomm je uporabljal slednjo možnost. Podjetji sta se zapletli v spor, ki se je začel leta 2021 in nato prerasel v tožbo in nasprotno tožbo. Qualcomm je leta 2021 kupil podjetje Nuvia, nato pa ni ponovno sklenil pogodbe z ARM-jem, temveč je uporabljal kar obstoječo. Nuvia je bila namreč leta 2019 pridobila licenci TLA (Technology License Agreement) in ALA (Architecture License Agreement), ki sta bili neprenosljivi. ARM je vložil tožbo, Qualcomm pa je odgovoril z enako mero.

ARM je sedaj preklical licenco ALA, zato bo Qualcomm v prihodnosti lahko kupoval zgolj pripravljene dizajne. Ne bo mogel razvijati svojih procesorjev, ki bi uporabljali ARM-jeve nabore ukazov (ISA). Za 16. december je razpisan narok v tožbah, zato je ARM-jevo potezo videti tudi kot pritisk v tem postopku. Narok se lahko odpove, če podjetje odstopi od tožbe.