Nvidia pričakuje, da bo prevzem ARM-ja padel v vodo

Matej Huš

25. jan 2022 ob 21:15:06

Nvidiin prevzem ARM-ja, ki so ga naznanili pred poldrugim letom, je že ves čas zaposloval varuhe konkurence in skrbel tudi obveščevalne službe, zato se - kot kaže - ne bo zgodil. Bloomberg poroča, da se Nvidia pripravlja na odstop od posla, ki se že mesece ne premakne z mrtve točke.

Nvidia je svojim partnerjem že sporočila, da ne pričakujejo uspešnega zaključka posla. SoftBank, ki ima ARM trenutno v lasti, pa se pripravlja na alternativo, ki je javna ponudba delnic (IPO). Da bo prevzem težko uspel, je bilo jasno kaj kmalu. Britanci niso želeli izgubiti dostopa do ARM-ja, ki je kljub japonskemu lastništvu obdržal prisotnost v Veliki Britaniji, regulatorji po vsem svetu pa so bili zaskrbljeni zaradi moči, ki bi jo Nvidiia z integracijo dizajna procesorjev in svojih izdelkov dobila. S tem bi namreč lahko vplivala tudi na konkurenco, ki uporablja ARM-jeve čipe. Najmočnejše pomisleke so imeli v ZDA in na Kitajskem. V ZDA je proti cela kopica podjetij, vključno z Microsoftom, Intelom, Amazonom in Qualcommom.

Uradno Nvidia in SoftBank še vedno zagovarjata prevzem pred regulatorji. Če bi ti po kakšnem čudežu dali dovoljenja, sta pripravljena posel izpeljati, a se pripravljajo tudi na drugo možnost. Zgodovina nas spominja Qualcommovega poizkusa kupiti NXP Semiconductors leta 2018, ki je potem po dveh letih poizkušanja padel v vodo. Pogodba med Nvidio in SoftBank se izteče septembra letos, jo je pa možno tudi podaljšati. A brez odobritev regulatorjev to nima smisla.