Evropska komisija predstavila predlog direktive o pravici do popravila

Matej Huš

24. mar 2023 ob 10:06:42

Evropska komisija je objavila predlog nove direktive o popravilih naprav, ki uvaja dodatne obveznosti proizvajalcev pri zagotavljanju popravljivosti različnih izdelkov. Ta se bo nanašala na obdobje po izteku garancije, ko morajo brezplačna popravila ali zamenjava opraviti že po veljavni zakonodaji.

A tudi tu bodo manjše spremembe. Odslej bodo morali proizvajalci v garancijskem obdobju naprave brezplačno popraviti, zamenjava za novo pa bo možna šele, če bi bilo popravilo nesorazmerno dražje. Po tem obdobju pa bodo morali zagotavljati možnost popravila, katere časovna omejitev je odvisna od vrste izdelka. Za televizorje bo to veljalo sedem let, za pralne in sušilne stroje pa deset let. Za pametne telefone se obeta petletno zagotavljanje popravil. Izjema bodo le izdelki, ki jih fizično ne bo možno popraviti, kar bo treba dokazati.

Potrošniki bodo za vsak izdelek dobili posebno deklaracijo o popravljivosti (European Repair Information Form), ki jo bodo morali pripraviti proizvajalci. Ta bo omogočila enostavno primerjavo izdelkov po popravljivosti, podobno kot jih lahko sedaj primerjamo po porabi električne energije. Evropska komisija želi s tem tudi zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo zaradi zavrženih naprav, ki bi jih bilo moč popraviti. Ocenjujejo, da bo v 15 letih to pomenilo 18,5 milijona ton manj izpustov ogljikovega dioksida in tri milijone ton manj odpadkov, kar bo potrošnikom prihranilo 176 milijard evrov.

V iniciativi Right to Repair so do nove zakonodaje kritični, ker je po njihovem mnenju premalo ambiciozna. Trdijo, da ni pravica do popravila še vedno ne bo univerzalna, ker direktiva ne predpisuje cen popravila, ki so lahko zelo visoke. V direktivi ni nobene omejitve glede cen rezervnih delov, prav tako je problematična izjema od popravila, če je to dražje od novega izdelka. Pozdravljajo pa nekatere druge rešitve v direktivi, denimo vzpostavitev nacionalnega registra točk za popravila, obnovitve in odkup okvarjenih izdelkov. Kot pozitivno vidijo tudi deklaracijo o popravljivosti. Direktiva je zato korak v pravo smer, a premajhen, so strnili.

Da bo direktiva začela veljati, jo morata potrditi še Evropski parlament in Svet. Pričakovati je, da bo v pogajanjih še spremenjena.