Do leta 2021 v EU tudi "pravica do popravila" za mobilne naprave?

Dare Hriberšek

11. mar 2020 ob 21:48:56

Evropska komisija (EK) je objavila načrt, po katerem bi do leta 2021 za prenosnike, telefone in tablice začelo veljati posebna, trajnostno naravnana pravila. Če bo uveljavljen, bodo ponudniki morali poskrbeti, da bodo njihove naprave uporabne dlje časa kot doslej, torej sestavljene iz popravljivih ali vsaj zamenljivih delov. Prav tako pa bodo morale biti večji meri izdelane iz materialov, ki jih je možno reciklirati. Trenutno po ocenah v EU recikliramo približno 40 odstotkov elektronskih odpadkov.

Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, je ob tem povedal, da je potrošniški model "kupi, uporabi, odvrzi" prišel do meje, ko je treba sprejeti ukrepe, ki vodijo v teko imenovano krožno gospodarstvo. Brez njega po njegovem mnenju EU ne bo mogla doseči zadanega cilja, torej postati gospodarsko območje brez emisij do leta 2050.

Napovedani ukrep je za zdaj na ravni deklarativnih zavez, vprašanje je, kako namerava EK vse to doseči v praksi? Bo zakon prisilil proizvajalce, da potrošnikom omogočijo prosta popravila naprav ali pa jim bo nasprotno, omogočal prisilo nad kupci, da stvari v popravilo prinašajo izključno k njim?

EU je podoben ukrep, imenovan Ecodesign, predstavila že lani, in sicer za televizorje in nekatere gospodinjske aparate, kot so denimo pralni stroji. Predpisa se je prijelo ime "pravica do popravila". Že leta 2016 pa so poskušali prisiliti proizvajalce opekačev kruha, da bi svoje naprave napravili bolj energetsko učinkovite, a je načrt propadel zaradi bojazni pred nasprotovanjem javnosti. Je pa Evropski parlament konec januarja EK naložil, da po dolgih letih zavlačevanja do letošnjega julija končno pripravi direktivo, ki bo poenotila polnilce mobilnih naprav.