Evropski parlament potrdil direktivo o prepovedi zelenega zavajanja

Matej Huš

19. jan 2024 ob 19:32:02

Evropski parlament je v sredo s 593 glasovi za, 21 glasovi proti in 14 vzdržanimi potrdil direktivo, ki prepoveduje zeleno zavajanje (greenwashing). Z direktivo želijo zaščititi potrošnike pred zavajajočimi tržnimi praksami in jim omogočiti, da se bolje odločajo. V ta namen so na seznam prepovedanih praks dodali vrsto taktik zelenega zavajanja in tudi nekaj načinov za načrtovano zgodnjo zastarelost (early obsolescence).

Odslej bo prepovedana uporaba izrazov, kot so "okolju prijazno", "naravno", "biorazgradljivo", "podnebno nevtralno" ali "ekološko" brez ustreznih dokazov. Tudi na področju trajnosti (sustainability) vlada zmeda, ki jo nova direktiva ureja. Le uradne oznake trajnosti, ki sledijo certifikatom in so jih postavile pristojne institucije, bodo dovoljene. Spremembe bodo začele veljati, ko bodo prenesene v lokalno zakonodajo, za kar imajo države dve leti časa.

Problematične so tudi sheme kompenzacije izpustov CO2 (offsetting), ki jih proizvajalci pogosto uporabljajo, da lahko svoje izdelke oglašujejo kot ogljično nevtralne. To odslej ne bo več dovoljeno. Podjetja bodo še vedno lahko predstavljala projekte za zmanjševanje okoljskih bremen in investicije v varovanje podnebja, a ne bodo mogla upravičevati svojega početja s sajenjem dreves ali drugimi projekti za kompenzacije izpustov.

Nova direktiva prepoveduje tudi zavajanje o vzdržljivosti izdelkov in dobrin. Te informacije bodo odslej bolj harmonizirane, jasno predstavljene in preverljive. Neutemeljene trditve, denimo 5000 ciklov pranja v pralnem stroju brez okvare, ne bodo več dovoljene. Prav tako bo treba jasno predstaviti, katere izdelke je možno popravljati in katerih ne.