Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Jurij Kristan

7. feb 2023 ob 23:33:30

Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.

Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja dodajajo dve novi funkciji. Ena omogoča rabo na pogovorni način, podobno kot pri ChatGPT-ju, s katerim ga je denimo mogoče pobarati o restavracijah v nekem okolišu ali za pomoč pri kuhanju. Druga opcija je razlagalni način z dodatnimi informacijami ob robu klasičnih iskalnih zadetkov. Algoritem je izpeljanka iz GPT 3.5, ki jo v Redmondu imenujejo Prometheus. Poglavitna nadgradnja glede na ChatGPT je zmožnost pobiranja aktualnih informacij s spleta, kar je sicer za iskalnik nekako obvezna zmogljivost. Hkrati to sproža resna vprašanja tako o možnostih zlorab kakor verodostojnosti podanih informacij, saj vemo, da je velika hiba GPT-ja ravno samozavestno besedičenje s kupom netočnosti in neumnosti. Ta hip lahko navadni smrtniki zadevo preizkusimo zgolj v zelo omejeni obliki, s predpripravljenimi vzorčnimi poizvedbami, in se postavimo v vrsto za konkreten test.

Ob robu so pokazali še eno zanimivost: dve novi z GPT-jem podprti funkciji za brskalnik Edge. S "chat" bo mogoče v pogovornem načinu povprašati o obnovi vsebine spletnih besedil ali njihovih detajlih, funkcija "compose" pa bo pomagala pri oblikovanju besedil, kot so na primer prošnje za delo ali članki. Na takšne kreativnejše načine je ChatGPT mogoče uporabljati že sedaj in bodo verjetno predstavljali prvo generacijo s strojnim učenjem širše podprtega dela z besedili.