Twitter po prevzemu izgubil že dve tretjini vrednosti

Matej Huš

1. jun 2023 ob 21:20:17

Po oceni podjetja Fidelity je Twitter vreden le še tretjino zneska, ki ga je zanj lani jeseni odštel Elon Musk. Ta se je pred dvema mesecema pridušal, da je njegova investicija izgubila že polovico vrednosti, a je očitno še slabše. Fidelity sicer ni javno razkril, na podlagi katerih podatkov so oblikovali novo oceno niti ali imajo dostop do kakšnih nejavnih infromacij. To ni prva tovrstna napoved iz Fidelityja, ki je že novembra lani objavil oceno, da je Twitter vreden pol manj.

V Twitterju je stanje vse od prevzema kaotično. Musk ni prinesel le 13 milijard dolarjev svežega dolga, ki ga mora podjetje odplačati tako rekoč zase, temveč predvsem nov način vodenja. Zaradi sprememb v načinu moderiranja, ki so povzročile razrast ekstremnih vsebin, kot jih včasih ni bilo, so Twitter začeli množično zapuščati oglaševalci. Musk je pričel radikalno krčiti stroške, kar je več kot razpolovilo število zaposlenih. Nekatere oddelke je v celoti poradiral, denimo za moderiranje vsebin.

Po drugi strani se ukrepi za povečanje prihodkov niso najbolje obnesli. Na plačljivi Twitter Blue se je naročil manj kot odstotek uporabnikov - natančno 0,018 odstotka. Videli bomo, kako se bo s težkim stanjem spopadla nova direktorica Linda Yaccarino, ki je začela delati minuli mesec.

In ker je svet astronomskih številk bolj ezoteričen kot kaj drugega, se je Muskovo premoženj letos povečalo za 48 milijard dolarjev. Tesla je pač pridobila 92 odstotkov na borzi - a je še vedno pod lanskim vrhom. Milijarde zdaj so, zdaj jih ni.