Google pokazal prototip brskalnika z Blinkom za iOS

Matej Huš

4. mar 2023 ob 14:59:06

Čeprav Apple še ni spremenil politike v App Storu na svojih napravah z iOS, kjer za vse brskalnike ostaja obvezna uporaba Applovega pogona WebKit, je Google pokazal prvi prototip brskalnika z lastnim pogonom Blink za iOS. Da se to kani zgoditi, so napovedali že minuli mesec, ko so ob špekulacijah o spremembi Applove politike naznanili Blink za iOS. Google sicer uradno zatrjuje, da nimajo še nobenih načrtov pripraviti lastnega brskalnika z Blinkom za App Store, a hkrati dejanja kažejo, da ga imajo tehnološko že praktično nared.

Taktika je razumljiva. Google kaže, kaj bi lahko bilo drugače in kako bi Blink na iOS deloval, s čimer se ustvarja pritisk na Apple, da bi vendarle spremenil pravila. Nekaj razvijalec je pokazalo prve posnetke, kako bi bilo to videti. Prvi testi ne kažejo večjih težav, seveda pa v trenutni verziji brskalnik - ki so jo lahko zgradi vsakdo - še ni namenjen redni uporabi. Nekaj težav povzročajo tudi spletne strani, ki preverijo operacijski sistem in na iOS onemogočijo funkcionalnosti, ki jih Safari nima.

A ob navdušenju velja poudariti, da še vedno ni jasno, ali se bo Blink za iOS kdaj dejansko zgodil. Indici so vzpodbudni.