Izšel je iOS 17.4: majhen korak za EU, velik korak za Apple

Matej Huš

7. mar 2024 ob 07:48:14

Dočakali smo novo podverzijo Applovega operacijskega sistema iOS za mobilne naprave, ki je pomembnejša od ostalih izidov. Krivec za pretežno količino novosti je Evropska unija oziroma nov evropski akt o digitalnih trgih (DMA), ki je Apple prisilil v nekatere kompromise. A za največji kompromis je poskrbel kar Apple sam, saj je vse novosti, ki mu niso povšeči, strogo omejil na EU. Ne le da so na voljo le uporabnikom na enotnem trgu, daljše bivanje izven EU bo tudi tem uporabnikom ukinilo pridobitve evropske zakonodaje. Apple ne popušča niti za milimeter, kjer to ni nujno.

Novosti segajo od minimalnih do korenitih. Če za spremembo začnemo pri minimalnih: nov iOS prinaša stotino novih emojijev, saj je iOS 17.4 podprl novi Unicode 15.1 iz lanskega septembra, ki je definiral npr. limeto. Prav tako bodo naprave z novo verzijo iOS prikazovale več informacij o stanju in kondiciji baterije, druga uporabna novost pa je vgrajen nekakšen Shazam, ki omogoča samodejno dodajanje pesmi v Apple Music. Nov kriptografski protokol PQ3 za iMessage pa je odporen na kvantne računalnike.

Na drugi strani spektra so evropske zadeve. Apple je v EU podprl uporabo alternativnih tržnic z aplikacijami, a so pri tem za razvijalce uvedli nekaj strogih pogojev, denimo obvezno plačilo 0,5 evra pristojbine za vsako namestitev po prvem milijonu. Prav tako morajo razvijalci, ki ne uporabljajo Applove tržnice, sami voditi prej obsežne evidence in se v App Store ne morejo enostavno vrniti, zato je pričakovati skromno povpraševanje po tej funkciji - kar ni bil namen EU. V EU bo možno tudi nameščati brskalnike, ki ne bodo uporabljali Applovega pogona WebKit. Razvijalci dobivajo tudi API za dostop do čipa za NFC, saj v EU Apple Pay in Apple Wallet ne bosta imela več monopola.

Novi IOS je na voljo za iPhone X, X Max, XR (od leta 2018) in poznejše, torej iPhone 11, 12, 13, 14 in 15.