Konec Edgea, se obeta chromiumski brskalnik?

Matej Huš

4. dec 2018 ob 19:26:33

Brskalnik Edge, ki ga je Microsoft premierno predstavil pred tremi leti, bo verjetno kratkega veka. Po neuradnih informacijah Microsoft že snuje njegovo zamenjavo. Nadomestil ga bo nov brskalnik, ki ga bo razvil na platformi Chromium. Uradno najavo pričakujemo še ta teden.

Novi brskalnik nosi kodno ime Anaheim. EdgeHTML je izrisovalni pogon (rendering engine), ki ga je Microsoft razvil posebej Edge, da bi bil brskalnik hiter, varen in odziven, a se mu to ni najbolje posrečilo. Edge je jezil tako razvijalce kakor uporabnike, tako da ni nikoli zares stopil ob bok Chromu in Firefoxu. Zato ni tako zelo presenetljiva napoved, da bo Microsoft uporabil odprtokodni projekt Chromium, ki ga poganja Blink. Zadovoljni bodo bržkone tudi razvijalci, ki bodo morali podpirati le tri velike pogone - Blink, Gecko (Firefox) in WebKit (Apple). Se pa pojavlja nevarnost, da bo slovo Edgea monopoliziralo trg, saj bo Firefox ostal edini univerzalni konkurent Chromu in klonom. Na iOS in Androidu velikih sprememb ne bo, saj je tam Edge že sedaj uporabljal nativna pogona.

Kako se bo imenoval novi brskalnik in ali bo obdržal vsaj grafično preobleko, še ne vemo. Prve preizkusne verzije pričakujemo v prihajajočem polletju.