Sladilo eritritol povezano s tveganjem za srčno-žilne bolezni

Matej Huš

1. mar 2023 ob 22:39:43

V ponedeljek objavljena raziskava o povezavi sladila eritritola s srčno-žilnimi bolezni je dvignila precej prahu, saj je pokazala pozitivno korelacijo. V Nature Medicine objavljena raziskava na 4000 posameznikih kaže, da obstaja pri ljudeh povezava med koncentracijo eritritola v krvi in povišanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, vključno z infarktom. Miši, ki so ga dobivala v hrani, so imele več tromboz.

Eritritol je popularno sladilo naravnega izvora, ki se uporablja v pijačah sladkega okusa, ki nimajo sladkorja in se zato oglašujejo kot dietne ali brezkalorijske. Eritritol je približno tretjino manj sladek od saharoze (namiznega sladkorja), a ga človeško telo ne more uporabiti kot vira energije, zato nima kalorične vrednosti. Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije. Ker je primerljivo sladek kot saharoza, se lahko uporablja v enakem razmerju - z njim preprosto zamenjajo saharozo. V živil so zato njegove koncentracije ogromne. Bistveno slajša sladila pa potrebujejo še inertne snovi. Ljudje, ki uživajo živila z eritritolom, ga dnevno zaužijejo tudi 30 gramov. To pomeni tudi, da imajo z eritritolom ozaljšana živila znatne koncentracije sladila, ki približno dve uri po zaužitju v krvi doseže najvišjo koncentracijo, nato pa se izloči z urinom.

Čeprav je eritritol veljal za varen nadomestek, najnovejša raziskava kaže, da bi utegnil biti problematičen. V raziskavi so analizirali 4000 ljudi v ZDA in Evropi, ki so bili večidel starejši od 60 let. Ugotovili so, da je bila koncentracija eritritola v krvi pozitivno korelirana z verjetnostjo za kap ali infarkt. Analize so pokazale, da eritritol v krvi povečuje aktivnost krvnih ploščic in tveganje za trombozo. Hranjenje miši z eritritolom je pokazalo povečano pogostost nastajanja krvnih strdkov.

Strokovnjaki, ki niso povezani z raziskavo, ob tem opozarjajo na pomen pravilne interpretacije rezultatov. Ti kažejo, da je treba umetna sladila v obliki poliolov (kamor sodi eritritol), pobliže pogledati. Čeprav je eritritol odlično sredstvo za znižanje kaloričnega vnosa, so morda druge možnosti manj tvegane. Raziskava kaže, da je treba vplive eritritola še podrobneje preiskati.