Raziskava: prebolevanje covida prinaša nekajkrat višje tveganje za težave s strdki kakor cepljenje

Matej Huš

31. avg 2021 ob 08:53:17

V Veliki Britaniji so v raziskavi, v katero je bilo zajetih skoraj 30 milijonov ljudi, ki so bodisi preboleli covid bodisi so bili proti bolezni cepljeni, ugotavljali pogostost nastanka stranskih učinkov, ki so povezani s padcem števila krvnih ploščic in nastajanjem krvnih strdkov (trombocitopenija in tromboembolizem). Potrdili so, da to tveganje po cepljenju obstaja, kot je že pred meseci opozorila tudi JAZMP, a je bistveno manjše od tveganja za razvoj istih komplikacij pri prebolevnikih. Tveganje za pojav stranskih učinkov po cepljenju je omejeno na kratek čas po cepljenju, tipično na 14 dni po prvem odmerku. Rezultati raziskave so kot recenzirani članek objavljeni v ugledni medicinski reviji BMJ.

V študijo so vključili 29,1 milijona ljudi iz Velike Britanije, ki so se cepili proti covidu. Od teh jih je 19,6 milijona prejelo vektorsko cepivo AstraZenece, 9,5 milijona Pfizerjevo mRNA cepivo, 1,7 milijona pa jih je bilo pred tem imelo tudi pozitiven test na covid. Proučevali so primere, ki so se izkazali s trombocitopenijo, venskim tromboembolizmom ali arterijskim tromboembolizmom v 28 dneh po cepljenju ali pozitivnem testu. Sekundarni izidi, ki so jih takisto spremljali, so bili tromboza možganskih ven in venskih sinusov (CVST), ishemična kap, miokardni infarkt in drugi redki arterijski trombozni dogodki. Za vse navedene stranske učinke so ugotovili, da so nekajkrat pogostejši pri prebolevnikih kot pri cepljenih. Verjetnost za vse stranske učinke raste s starostjo, le CVST ima največjo pojavnost v starostni skupini 20-50 let.

Tovrstne študije so uporabne za odkritje izredno redkih stranskih učinkov, ki jih klasične študije varnostni in učinkovitosti zaradi prenizkega števila sodelujočih (nekaj deset tisoč) ne morejo. Šele analiza več milijonov posameznikov po cepljenju lahko kvantificira redke dogodke. Če se pokaže, da so ti stranski učinki cepljenja redkejši od istih zapletov pri prebolevanju bolezni, je ocena o varnosti cepiva iz tega aspekta enostavna. Zlasti trombocitopenije in tromboze so bile deležne velike pozornosti pri novih cepivih, zaradi česar so nekatere države celo začasno ustavile cepljenje v prvi polovici leta ali se odrekle nekaterim proizvajalcem (AstraZeneca pa v ZDA recimo nikoli ni bila v uporabi). Prvi pomisleki so se v Evropi pojavili okrog 10. marca.

V najnovejši študiji so proučevali obdobje med 1. decembrom 2020 in 24. aprilom 2021, ko je cepljenje v Veliki Britaniji potekalo v polnem zamahu. Zaradi tega se raziskava osredotoča na tveganja po prejetju prvega odmerka, ker v tistem času drugega odmerka preprosto ni dobilo dovolj ljudi, da bi bila analizna statistično utemeljena. Prav tako so izključili posameznike, ki so bili cepljeni z Moderno, ker jih je bilo takisto premalo. Ugotovili so, da je tveganje pri cepljenju manjše kot pri okužbi z virusom.