V CERN-u leto dni razmišljali, kaj storiti z ruskimi soavtorji znanstvenih del

Matej Huš

22. feb 2023 ob 22:24:53

Veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u ni le eden največjih fizikalnih eksperimentov na svetu in največjih sodelovanj, temveč tudi ogromen stroj za proizvajanje raziskovalnih rezultatov in s tem tudi znanstvenih člankov. Njihov ključni sestavni del je vedno tudi seznam avtorjev (kjer so znanstveniki še posebej občutljivi na vrstni red) z njihovimi ustanovami (afiliacije). Zaradi ruskega napada na Ukrajino se je ta pogon za leto dni ustavil, ker nihče ni točno vedel, kako navajati ruske in beloruske avtorje. Zaplet ni bil nedolžen.

Od februarja 2022, ko se je vojna začela, se je iz CERN-ovih nedrij pojavilo že približno 250 člankov, ki so poročali o različnih rezultatih. Članki iz Švice namreč niso le odkritja Higgsovega bozona, temveč tudi drugi, mestoma bolj rutinski izsledki. V fiziki se članki pogosto najprej priobčijo v repozitorijih, kot je arXiv, a se sčasoma objavijo tudi v recenziranih revijah. Izmed teh 250 člankov je bilo v enem letu že več kot sto tudi formalno sprejetih v objavo - a pod odložnim pogojem. Niso se mogli sporazumeti, kaj storiti z ruskimi in beloruskimi avtorji in afiliacijami.

Članki so bili zato doslej objavljeni brez seznamov avtorjev. Namesto končno stavljenih verzij so bili dostopni rokopisi (preprints). Problem je namreč široko razširjen, saj samo v CERN-u dela približno tisoč ruskih raziskovalcev, ki so povezani z ruskimi ustanovami. Znanost bi sicer morala biti ločena od politike in aktualnega družbeno-političnega dogajanja, pa to seveda ne drži. Nekateri raziskovalci niso želeli, da se njihova imena pojavijo na istih člankih kot imena ruskih avtorjev in institucij. Številni financerji po drugi strani zahtevajo, da morajo biti afiliacije nujno objavljene, zato je odpadla salomonska možnost objave člankov brez njihovih navedb.

Po izbruhu vojne so se v CERN-u odločili, da bodo ruskim in beloruskim znanstvenikom še najprej omogočali delo, a bodo po letu 2024 morali oditi, ker so bodo medinstitucionalni sporazumu iztekli, novih pa CERN s tema državama ne bo sklepal. Sedaj pa so izglasovali še rešitev glede člankov, ki so se nakopičili v vicah. Ti bodo objavljeni s polnimi seznami avtorjev, pri katerih bo napisana ustanova in ORCID (enolični identifikator raziskovalcev). Za ruske in beloruske znanstvenike pa bodo navedli le ORCID, ne pa tudi imen ustanov. Namesto afiliacije bo pisalo, da njihovo sodelovanje pokriva dogovor s CERN-om. V metapodatkih bo možno navajati tudi njihove prave afiliacije. Prav tako ne bodo navajali ruskih financerjev v zaključnih odstavkih (Acknowledgements), bodo pa vidni v strojno berljivih metapodatkih.