Ruski znanstveniki bodo morali zapustiti CERN

Matej Huš

21. sep 2024 ob 11:45:22

Bliža se trenutek, ki so ga v CERN-u napovedali pred poldrugim letom, in sicer se iztekajo veljavni medinstitucionalni sporazumi z ruskimi organizacijami. Rusija ni bilo nikoli polnopravna članica CERN, je pa kot država opazovalka lahko sodelovala v projektih. Po napadu na Ukrajino so pred dvema letoma Rusijo izključili kot opazovalko, zato je začela tiktakati ura za vse ruske raziskovalce v CERN-u, ker se nove pogodbe niso več sklepale. Konec novembra bo moralo več sto ruskih znanstvenikov zapustiti CERN, če se ne bodo pridružili drugim institucijam, ki imajo pogodbe s CERN-om. Edina izjema bo Združeni inštitut za jedrske raziskave (JINR) v Dubni.

CERN ima trenutno 24 držav članic in še več sodelujočih držav in opazovalk. Rusija je s CERN-om sodelovala že od leta 1955 in odtlej je s CERN-om sodelovalo na stotine ruskih znanstvenikov. To ni neobičajno veliko, saj skupno s CERN-om sodeluje več kot 12 tisoč raziskovalcev iz dobrih 70 držav. CERN-ov svet je decembra lani sprejel resolucijo, da dogovor o mednarodnem sodelovanju z Rusijo odpove 30. novembra 2024. Tedaj bodo prenehali veljati vsi dogovori in sporazumi z ruskimi in beloruskimi organizacijami, ne bo pa to vplivalo na ruske ali beloruske državljane, ki so zaposleni v drugih državah in sodelujejo s CERN-om. Če pa so zaposleni v Rusiji ali Belorusiji, bodo njihova dovoljenja za bivanje v Franciji ali Švici postala neveljavna.

Rusko financiranje CERN-a so si letos že razdelile druge države članice, zato njegov izostanek ne bo vplival na delovanje, teže pa je oceniti vsebinske posledice. Hannes Jung, ki dela v eksperimentu CMS, sicer pa zaposlen v nemškem sinhrotronu v Hamburgu, ocenjuje, da bodo pogrešali veliko znanja, ki so ga prinašali ruski raziskovalci. Res pa je, da so za takšen razplet vedeli skoraj dve leti. Približno sto ruskih raziskovalcev si je zato našlo druge institucije, da bodo lahko nadaljevali delo.

CERN, ki poudarja, da so njihove raziskave miroljubne narave, je postopal strožje kot nekatere druge institucije. ITER Rusije ni izključil, evropski laboratorij XFEL (X-ray free-electron laser) v nemškem Schenefeldu pa je ruskim raziskovalcem začasno zamrznil sodelovanje, a uradno sodelovanje ostaja. Po drugi strani pa bo CERN še naprej sodeloval z JINR, kar moti zlasti ukrajinske raziskovalce, ki izpostavljajo povezave z rusko vojsko.