Nemško ustavno sodišče zelo omejilo uporabo Palantirjeve programske opreme

Matej Huš

17. feb 2023 ob 20:21:35

Nemško ustavno sodišče je včeraj razveljavilo dele zakonov, ki so ju sprejele lokalne oblasti v Hamburgu in Hessnu. Ugotovilo je, da so nekatere določbe zakonov, ki omogočajo široko uporabo orodij za zbiranje podatkov o ljudeh, ki niso kriminalci, a so povezani z njimi, denimo kot odvetniki, očividci in podobno, protiustavne. Razsodba sicer ne prepoveduje uporabo programske opreme Gotham kontroverznega podjetja Palantir, jo pa zelo omejuje.

Platforma Gotham policiji omogoča, da izriše omrežja povezav ljudi, ki so imeli kakšne stike z osumljenci kaznivih dejanj, ne da bi bili ti česarkoli osumljeni in ne da bi ti to sploh vedeli. V Hamburgu so ustrezno zakonodajo sprejeli že leta 2019, zato je nevladna organizacija GFF (Gesellschaft für Freiheitsrechte) vložila ustavno pritožbo. Podoben zakon so bili sprejeli tudi v Hessnu. Policija je v postopku zatrjevala, da je nova programska oprema zelo učinkovita pri odkrivanju storilcev kaznivih dejanj, denimo v decembrskem razbitju skupine, ki je skušala izvesti državni udar. Sodišče nad temi utemeljitvami ni bilo navdušeni, ker gre tudi za zbiranje osebnih podatkov ljudi, ki niso osumljeni ničesar. Rezultati so obsežne mreže stikov in osebnih podatkov, v katerih je večina ljudi nedolžnih.

V Hamburgu so želeli programsko opremo začeti uporabljati, v Hessnu pa so to počeli že od leta 2017. To bodo lahko počeli še naprej, a morajo najprej popraviti zakonodajo, potem pa bo uporaba precej bolj restriktivna. V podjetju Palantir, ki je bistveno uspešnejše v ZDA, so sicer odločitev sodišča pozdravili. Dejali so, da imajo sedaj v Nemčiji prvič jasna navodila sodišča, na kakšen način je uporaba Gothama dovoljena. In to drži. Zadovoljni pa so tudi pritožniki, ki so uspeli dokazati, da uporaba Gothama vsepovprek ni dopustna.