Losangeleška policija zbira podatke o profilih na družbenih omrežjih o vsakem, ki je v postopku

Matej Huš

10. sep 2021 ob 09:18:42

Losangeleška policija je v standardni postopek, ki ga izvede pri razgovorih z državljani (field interview), ne le pridržanih ali osumljenih kaznivih dejanj, dodala poizvedovanje o računih na družbenih omrežjih. Brennan Center for Justice pri pravni fakulteti newyorške univerze je pridobil obrazce (field interview cards), ki jih v tem primeru izpolni policist. Tam je po novem tudi polje, kamor policist vpiše podatke o vzdevkih oziroma imenih na družbenih omrežjih. Na to je direktor policije v Los Angelesu Michel Moore v okrožnici še posebej opozoril policiste in poudaril, da bodo preverjali, ali so izpolnjeni obrazci popolni. Druge policijske uprave tega še ne počnejo, so ugotovili v Brennan Centru.

Novost v Los Angelesu velja že od leta 2015, ko so na obrazec prvikrat dodali polje za družbena omrežja. Tedaj novost ni dvignila veliko prahu, ker jo je malokdo opazil. A policija se je že tedaj zavedala, da so ti podatki zelo koristni tudi pri spletnem nadzoru nad posamezniki, kjer gre za zbiranje javno dostopnih informacij o objavah na družbenih omrežjih, prijateljih in sledilcih, pripadnosti skupinam itd. Podatki ne ostanejo le v Los Angelesu, temveč se s sodelovanjem z zveznimi agencijami širijo dalje. V preteklosti so bili že odkriti primeri, ko so si policisti podatke izmislili, tako da so bili posamezniki videti kakor kriminalci.

Posameznikom seveda ni treba razkriti podatkov o profilih na družbenih omrežjih
. A policisti tega ne izpostavijo, zato posamezniki mnogokrat te podatke razkrijejo. Razlogov je več, največkrat pa gre za nepoznavanje pravic ali željo, da se interakcija s policistom čim prej konča. Vsi podatki, ki se tako zberejo, se posredujejo v programsko opremo Palantir. Pripravljajo se tudi na začetek uporabe programske opreme Media Sonar, ki bo omogočila nadzorovanje družbenih omrežij.