Je na mejah ZDA res potekalo ločevanje družin?

Dare Hriberšek

5. maj 2019 ob 10:19:21

Kot se je izkazalo iz dokumentov, ki so jih v postopku za pridobivanje informacij javnega značaja pridobili pri humanitarni organizaciji Mijente, je bila programska oprema podjetja Palantir leta 2017 uporabljena pri sprejemanju odločitev, katere imigrante je potrebno aretirati in vrniti nazaj prek meje.

Ameriška agencija za imigracije in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) je namreč v posebni operaciji odkrivanja tihotapcev otrok s pomočjo Palantirja izdelovala profile emigrantskih otrok in njihovih družin, s tem pa hitreje odkrivala in pozneje deportirala osebe brez dokumentov, pogosto sorodnike teh otrok. Humanitarne organizacije so tedaj ameriško vlado obtoževale, da izvaja prisilno ločevanje družin.

Razkritje je precej v nasprotju s tedanjim zatrjevanjem predstavnikov Palantirja, ti so namreč medijem pojasnjevali, da njihova programska oprema služi zgolj za čezmejno sodelovanje pri preiskavi kaznivih dejanj. Ustanovitelj podjetja Palantir je sicer soustanovitelj Pay Pala, Peter Thiel, ki je eden najglasnejših podpornikov predsednika Donalda Trumpa v Silicijevi dolini.

Afera je v javnosti izbruhnila lansko leto, potem, ko so predstavniki humanitarnih organizacij, med njimi tudi Mijente, podjetja iz Silicijeve doline pozvali, naj prekinejo sodelovanje z ICE, razlog pa je bilo prav domnevno ločevanje družinskih članov. Zaradi nudenja infrastrukture Palantirju, so se denimo lani uprli zaposleni pri Amazonu in s tem v zvezi na Jeffa Bezosa naslovili ostro pismo.