Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic

Dare Hriberšek

17. jul 2019 ob 16:30:42

Ustavno sodišče (US) je razveljavilo dele Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), ki se tičejo rabe tehničnih sredstev pri optični prepoznavi avtomobilskih tablic. Presojo je leta 2017 predlagal varuh človekovih pravic.

Sodišče je najprej ugotovilo, da je z ustavo neskladen četrti odstavek 113. člena, ki policiji omogoča uporabo takih tehničnih sredstev pri ugotavljanju pogojev za udeležbo voznika in vozila v cestnem prometu ter pri iskanju oseb in predmetov. Zakon še pravi, da policija to sme pod pogojem, da se tehnična sredstva uporabljajo na način, ki ne omogoča množičnega nadzora in obrazne prepoznave, omogoča pa tudi hrambo preostalih registrskih številk (torej, kolateralno zajetih pri iskanju storilca prekrška) do sedem dni.

Odstavek je po mnenju US v neskladju z drugim odstavkom 38. člena ustave, ki govori o nujni zakonski podlagi za vsako dejanje v zvezi z zbiranjem osebnih podatkov. Torej za zbiranje, hrambo, dostop do njih, morebitno posredovanje tretjim osebam, analizo in za vse morebitne druge korake pri tem, ki jih ustavno sodišče uvršča pod skupni pojem "obdelava osebnih podatkov". Ukrep samodejnega preverjanja registrskih tablic, kot ga je predvidel zakon, vključuje zbiranje podatkov in nato primerjanje tako zbranih podatkov z drugimi evidencami osebnih podatkov. Ta koraka pa po mnenju US predstavljata vsak zase samostojen poseg v pravice in terjata samostojni zakonski podlagi.

Zaradi te neustavnosti, US sploh ni preverjalo morebitne spornosti tega člena zakona z drugimi določbami ustave, zlasti tistimi, ki se tičejo sorazmernosti ukrepov, pač pa je četrti odstavek 113. člena zakona gladko razveljavilo. Prav tako je razveljavilo še tri določbe ZNPPol, ki so neposredno povezane z razveljavljeno določbo in same zase nimajo pomena.

Ker je vlada US pojasnila, da policija ukrepa v praksi še ni izvajala, sodišče ni odločalo tudi o morebitnem izbrisu podatkov, ki bi bili morebiti že shranjeni na podlagi protiustavnega zakona.