Razkrita skupina, ki se je z različnimi digitalnimi tehnikami vmešavala v volitve po vsem svetu

Jurij Kristan

16. feb 2023 ob 23:00:01

Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev je razkril najemniško izraelsko tajno združbo, poznano kot Team Jorge, ki je uporabljala številne prijeme iz kiberkriminala, med drugim vdore v uporabniške račune in omrežja botov, da se je lotevala akterjev na različnih koncih sveta, zvečine v povezavi z volitvami.

Izrael se zadnja leta otepa obtožb, da premalo napravi za nadzor lokalnih zasebnikov, ki ponujajo razne vohunske storitve in pri tem hodijo pošteno prek roba zakona; seveda v prvi vrsti spričo firme NSO Group in njihovega razvpitega programja Pegasus. Najnovejše odkritje tamkajšnje varnostne sile postavlja v novo nerodno situacijo, kajti obširna ekipa preiskovalnih novinarjev je razkrila novo združbo, ki je za denar izvajala dejavnosti vohunjenja, dezinformiranja in tudi izsiljevanja. Na njenem čelu je Izraelec Tal Hanan, z vzdevkom Jorge, ki so ga novinarji pod pretvezo poslovnega sodelovanja pripravili, da je na več ur trajajočih video posnetkih razkril marsikatero pikantno podrobnost iz ustroja združbe Team Jorge. Sodelovali so novinarji iz The Guardiana, Le Monda, El Paisa, Der Spiegla, Haaretza in drugih časopisov, pod koordinacijo francoskega združenja Forbidden Stories.

Hanan se je tako razgovoril o zmogljivostih za vdiranje v uporabniške profile na socialnih omrežjih in poštnih strežnikih, kar so uporabljali predvsem za vohunjenje ter izsiljevanje osebja v ekipah političnih kandidatov. Zanimivo pa je tudi programje Aims (Advanced Impact Media Solutions), ki je namenjeno množičnemu ustvarjanju lažnih uporabniških računov, oziroma botov, na socialnih omrežjih. Pri tem lahko denimo na Amazonu oblikuje račune z vezanimi kreditnimi karticami, in jih več deset tisoč usklajuje v delovanju, denimo z namenom ojačanja neke lažne novice, ki so jo lansirali. Na tak način naj bi Team Jorge deloval pri 33 volilnih kampanjah, predvsem v Afriki, Južni Ameriki in Evropi; identificirali so na primer akcije v Keniji in Nigeriji.

Izsledki dajejo zaskrbljujočo sliko predvsem glede enostavnosti načinov, na katere naj bi združba vdirala v račune in vodila omrežja botov. Tako gre za novo trdo lekcijo po Cambridge Analytici, da velika tehnološka podjetja takšne zlonamerne kampanje jemljejo premalo resno. Za Izrael pa predstavlja težavo tudi dejstvo, da je skupina del posla opravljala preko podjetja, povezanega s tamkajšnjim ministrstvom za obrambo.