Več držav z izraelskimi orodji vohunilo za novinarji in aktivisti

Matej Huš

19. jul 2021 ob 22:39:50

Več kot 80 preiskovalnih novinarjev iz 17 držav, ki jih je koordiniral Forbidden Stories, je danes razkrilo izsledke obsežne preiskave, v kateri so odkrili dokaze o vohunjenju več držav zoper lastne državljane, ki so jih označile kot nevarne: novinarje in aktiviste. Uporabljali so orodje izraelskega podjetja NSO Group, ki ga podjetje oglašuje za uporabo v boju zoper kriminalce. Toda več kot deset držav, med njimi tudi članica Evropske unije, ga je usmerilo zoper nezaželene faktorje, kot so novinarji, akademiki, verski voditelji, zagovorniki človekovih pravic in aktivisti. Možno je, da so orodje, ki se imenuje Pegasus, uporabljali tudi zoper tuje diplomate, uradnike in vodje držav, kar predstavlja mednarodno vohunjenje.

Preiskovalni novinarji so pridobili seznam 50.000 telefonskih številk, ki so bile domnevno zanimive za vlade in so jim prisluškovali. Amnesty International je analizirala 67 telefonov, ki so pripadali telefonskih številkam s seznama, in ugotovili, da jih je bilo 23 okuženih, 14 so jih bili poizkusili okužiti, 30 pa je bilo zamenjanih, zato so bili rezultati nezanesljivi. Nekateri telefoni so bili Androidi, na katerih se ne beleži dovolj dnevniških datotek, da bi lahko vdor nedvoumno dokazali. Na podlagi tega preizkusa preiskovalni konzorcij verjame, da je seznam avtentičen in da je bila večina številk s seznama vsaj tarča napada s Pegasusom. Mnoge telefonske številke so novinarji uspeli povezati z resničnimi osebami, s katerimi so tudi stopili v stik, zato lahko v prihodnjih tednih pričakujemo nadaljnja razkritja.

Na seznamu niso le novinarji medijev iz represivnih držav, temveč tudi zaposleni v Financial Timesu, The New York Timesu, Associated Pressu, Reutersu itd. Nekateri izmed novinarjev na seznamu so končali tudi tragično, denimo Cecilio Pineda Birto, ki je bil ubit v Mehiki leta 2017 po razkritju politične korupcije.

Med državami, ki so kupile orodje NSO Groupa in ga uporabljale proti novinarjem, so Azerbajdžan, Bahrajn, Indija, Kazahstan, Mehika, Maroko, Ruanda, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in celo ena članica EU, in sicer Madžarska. Največ tarč je bilo v Mehiki, in sicer več kot 15.000, več kot 10.000 pa še v Maroko in ZAE. Medtem ko so bili naročniki iz navedenih držav, so bile žrtve še iz številnih drugih držav, denimo Francije, Velike Britanije, Španije idr. NSO Group ostro zanika navedbe in zagotavlja, da orodje prodajajo le 40 neimenovanih državam, ki jih temelji preverijo glede spoštovanja človekovih pravic. Tudi številne države s seznama, med njimi Indija, Maroko in Madžarska, zanikajo uporabo Pegasusa.

V Security Labu v Amnesty International, kjer so analizirali okužene telefone, pojasnjujejo, da se telefon okuži s klikom na zlonamerno povezavo, namestitvijo zlonamerne aplikacije ali izrabo ranljivosti v Androidu/iOS ali nameščenih aplikacijah. Ko je telefon enkrat podlegel, lahko s Pegasusom z njega odkrhnejo vse. To pomeni, da niso varna sporočila, datoteke, klici, slike itd. Še več, telefonu je možno na daljavo aktivirati mikrofon ali kamero in ga uporabiti kot orodje za vohunjenje, pridobijo lahko GPS podatke itd.

O Pegasusu smo tudi na naših straneh pisali že pred petimi leti. Obstoj programa in aktivnosti NSO Groupa niso nič novega, preseneča pa to pot obseg vdorov in predvsem, kdo so naročniki in tarče.

V svetu se vrstijo obsodbe razkritega dogajanja. Poleg načelnega nasprotovanja pa je bil Amazon že konkretnejši in je NGO Groupu že odpovedal gostoljubje na AWS.