Francoski obveščevalci potrdili obstoj Pegasusa na telefonih novinarjev

Matej Huš

3. avg 2021 ob 22:38:24

Slab mesec po izbruhu afere Pegasus, ko je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev razkril, da je izraelsko podjetje NSO Group prodajalo orodje za prisluškovanje prek pametnih telefonov več državam, med njimi tudi Madžarski, ki so ga potem uporabljale proti novinarjem, oporečnikom, aktivistom, akademikom in drugim kritičnim posameznikov, smo dobili neodvisno potrditev navedb.

Francoski obveščevalci so potrdili, da so programsko opremo Pegasus odkrili na telefonih treh novinarjev, med njimi tudi višjega predstavnika televizijske postaje France 24. Prav tako je bil okužen telefon Lénaïg Bredoux, ki dela za Mediapart, in direktorja strani Edwya Plenela. V prvotnem razkritju je bil seznam 50.000 številk, ki naj bi jim prek Pegasusa prisluškovali po celotnem svetu, med katerimi je po besedah Forbidden Stories, ki so zgodbo razkrili, vsaj 180 novinarjev.

Agencija za informacijsko varnost (Anssi) je po odkritju dokazov za obstoj Pegasusa na telefonih informacije in dokaze predala državnemu tožilstvu, ki preiskuje sum vdora v informacijski sistem in prisluškovanja vse od prvih razkritij. Tudi France24 bo po neuradnih informacijah sprožila ustrezne kazenske postopke. Njihov novinar je bil namreč tarča kar trikrat: maja 2019, septembra 2020 in januarja 2021.