Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Matej Huš

6. feb 2023 ob 22:29:13

Google se je pošteno ustrašil prihodnosti, ki jo slikajo veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Potem ko je ChatGPT povzročil preplah v podjetju, so sedaj hitro napovedali svojo različico. Le nekaj dni po prvih špekulacijah je kar izvršni direktor Sundar Pichai V blogu zapisal, da pripravljajo eksperimentalno pogovorno umetno inteligenco. Že danes je na voljo v zaprtem krogu preizkuševalcev, v prihodnjih tednih pa naj bi jo pokazali širnemu svetu. Tako hitra napoved in splavitev storitev, ki jo reklamira sam izvršni direktor, podkrepljuje navedbe, da je v Googlu panika. Konkurenca, zlasti Microsoft, namreč že s pridom uporablja ChatGPT, ki so ga integrirali kar v Bing (ni še dostopen).

Novi pomočnik oziroma sogovornik se bo imenoval Bard in bo kakor ChatGPT na voljo brezplačno. Uporabljal bo rezultate s spleta, v čemer bo torej različen od ChatGPT, ki se je treniral na njih, a nato nima več dostopa do interneta, zato so njegovi odgovori zgodovinsko omejeni najpozneje na leto 2021. Google je eden izmed pionirjev na področju umetne inteligence, saj je navsezadnje izumil Transformer. Googlov jezikovni model LaMDA je v preteklosti že našel pot do spleta, a v zelo okrnjeni inačici. Google je doslej okleval tudi zaradi strahu pred nesramno umetno inteligenco, saj modeli, kakršen je ChatGPT, zlahka zaidejo v sovražni govor.

Google vidi nove jezikovne modele predvsem kot dopolnitev iskanju. To je trenutno osredotočeno na ključne besede, a če bi lahko iskali enako, kakor ljudje govorimo, sprašujemo in pišemo, bi iskalniki postali še prijaznejši uporabnikom.