Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Jurij Kristan

23. jan 2023 ob 22:50:07

Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v Microsoftu do njene povrnitve prejemali tri četrtine dobička laboratorija in pridobili tudi njegov 49-odsotni delež. Toda družbi tega še nista potrdili in v OpenAIju pravijo, da so še vedno podjetje z omejenim dobičkom.

Namesto zneskov akterja poudarjata tesnejše sodelovanje, ki ga prinaša partnerstvo. OpenAI je že od sklenitve prvega sodelovanja ekskluzivno na platformi Azure, ki poganja učenje in preizkušanje njegovih strojnih algoritmov, tokratna pogodba pa še bolj izpostavlja razvoj konkretnih rešitev za Microsoft. To pomeni zgoraj omenjeno integracijo algoritmov v iskalnik Bing, pa tudi Word, Outlook in PowerPoint. Prejšnji teden so obenem v Redmondu lansirali storitev Azure OpenAI, ki razvijalcem programja omogoča integracijo nekaterih orodij v lastne storitve v oblaku - govorimo o algoritmih GPT 3.5, Codex in DALL-E, medtem ko naj bi ChatGPT prispel v naslednjih mesecih.